tirsdag 11. mai 2010

Modernistisk Arkitekt - Arne Korsmo

Arne Korsmo er en norsk arktitekt som ble født i 1900 og døde i 1968. Korsmo var gift med den kjente norske designeren Grete Prytz Kittelsen. Sammen har de formgitt noen erkenorske designpordukter. Samtidig som han var arkitekt, fungerte han som professor ved Norges Tekniske Høgskole (NTH) i Trondheim.

Som arkitekt var han en førende funksjonalist og formgiver som har tegnet en rekke norske villaer.
Som ferdig uttdannet fra NTH reiste den unge og lovende arktitekten Korsmo ned til kontinentet for å hente impulser og inspirasjon fra funksjonalismen. Da han var i Europa i 1928 og 1929 fant han ut at han selv ville være eksponent for funksjonalsimen.

Da han kom hjem drev han, mellom 1929 og 1935, arkitektkontor sammen med Sverre Aasland. I løpet av 20 år tegnet Korsmo 50 villaer, hvorav flere regnes som hovedverk innenfor norsk funksjonalismen. Nedenfor er bilder av noen av disse. Øverst til venstre er Villa Dramman, til høyre er Villa Stenersen og nederst er Villa Riise.




Sammen med sin kone Grete Prytz Kittelsen designet de mange husholdningsprodukter og møbler som var forut for sin tid. Dette var det man kan kalle en fritidssyssel samtidig som han vanket med de store funksjonalistene i verden på den tiden.

Arne Korsmo hadde kontakter som Walter Gropius, Mies van der Rohe og Frank Lloyd Wright. I Norge var han betraktet som den fremste arkitekten, og ble valgt ut til å lede en gruppe med moderne arkitekter i internasjonal forbindelse.

I 1944 møtte Arne Korsmo den lovende, og 18 år yngre, danske arkitekten, Jørn Utzon i Stockholm. De startet opp et periodisk samarbeid som varte fra 1947 til 1954. Jørn Utzon blir i dag betraktet som en av historiens fremste arkitekter i nyere tid. Han tegnet blandt annet operahuset i Sidney.

I 1954 ble han den eneste norske arktiekt som ble tildelt Grand Prix ved Triennalen i Milano. Fra 1956 til sin død i 1968 var han professor ved arkitektavdelingen ved NTH. Alt i alt kan vi si at Arne Korsmo var en foregangsperson og inspirasjonskilde som brakte moderne arkitektur til landet. Han var toneangivende både innenfor design og arkitektur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar