søndag 2. mai 2010

Norwegian Wood


Norwegian Wood er et prosjekt som ble opprettet i forbindelse med at Stavanger var Europas kulturhovedstad i 2008. Målet med prosjektet er å videreutvikle norsk trearkitektur, med base i Stavanger, Europas største treby. Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge, som er en instans som tilbyr støtte til nye prosjekter.

Ideen var å utvikle Stavangers gamle trearkitektur videre til en urban, moderne og slitesterk trearkitektur, som fremdeles samhandlet med byens historiske deler. Prosjektet har også som mål å sette Stavangerregionens moderne og miljøvennlige trearkitektur på kartet for hele Europa.

Kjerneaktiviteten i Norwegian Wood er en serie med byggeprosjekter, som hadde som mål å bli ferdigstilt innen August 2008. De inviterte noen av de mest prominente arkitektene og ingeniørene med tre som spesialfelt, til å kjempe om å få anledning til å konstruere Norwegian Wood. Byggverkene skal stå som en eksempel for hele byggeindustrien.

Byggene som oppføres i forbindelse med Norwegian Wood har disse kriteriene:
  • De skal være innovative i bruken av tre.
  • Inneha høy arkitektonisk kvalitet.
  • Følge god byggeskikk, med hensyn til universalt design.
  • Ha høye krav til bruk av energi og materialer i miljøhensyn.
I Sandnes finnes et eksempel på Norwegian Wood, kalt Lanternen. Det er en trekonstruksjon som er satt opp i luften. Selve formen minner om et tradisjonelt hus, som er satt opp i luften på en sterk konsturksjon av fire stolper av heltre eik. Det er ment som et flerbruksbygg, både til torghandel om dagen og underholdning om natten. Om kvelden skal den lyssettes om kvelden, slik at det minner om en lanterne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar