onsdag 19. mai 2010

Ikke kunstneren Leonardo da Vinci

Italieneren Leonardo da Vinci er mannen bak flere av verdens flotteste og mest kjente kunstverk. Malerier som Mona Lisa og Den siste nattverden er sammen med Michelangelos Adams skapelse de mest kjente, reproduserte og parodierte maleriene i historien. Men det å male er var ikke da Vincis eneste talent. I tillegg til å være en utmerket maler, var han et fremragende multitalent. Han var skulptør, arkitekt, musiker, forsker, matematiker, ingeniør, oppfinner, anatomist, geolog, kartograf, botaniker, forfatter og kunstner.

Selv om hans malerier var, og fortsatt er, fremragende, kommer de i mine øyne i skyggen av hans oppfinnelser. Selv om han levde i en tid der teknologi ikke en gang var et ord, kom han frem til en rekke ideer, som med små justeringer kunne vært et halvt millenium forut for sin tid. Tiden han levde i bestod for det meste av kriger, og han ble ansatt av kongen i Italia som ingeniør for å utvikle krigsredsskaper. Han skisset opp enorme konstruksjoner som skulle gjøre byer ugjennomtrengelige, men de ble for dyre å sette i produksjon. Han oppfant også kanoner, en primitiv form for tanks og dykkedrakt. Det er verd å merke seg at da Vinci ikke var positivt innstilt til krig, så han gjorde en liten justering med tanksen, slik at den ville rotere i stedet for å kjøre fremover i bruk. Det forekommer flere ganger at han nekter å forklare noen av sine oppfinnelser ettersom han antar at onde mennesker kommer til å misbruke ideene hans.

Aller mest kjent er kanskje ønsket hans om å få mennesket til å fly. Han hadde studert fuglene, og mente at mennesket, hvis de fikk store nok vinger, ville ha muligheten til å beherske luftrommet. I tillegg til å designe og utvikle flere potente skisser til flyvemaskiner som minner om dagen paraglidere, utviklet han også et helikopter.(!) Dette helikopteret ville imidlertid, hvis produsert, også rotert i underdelen. Mange har rekonstruert da Vincis skisser, og med noe hell klart å fly en viss distanse. Til tross for at disse ideene ikke var helt fungerende, var det å tenke disse tankene, og visualisere ideene, utrolig imponerende. Hans skisser har vært til inspirasjon for kommende oppfinnere, og det er svært imponerede hvor langt foran for sin tid han var.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar