onsdag 18. november 2009

Rolf Groven



Dette er et oljemaleri av Rolf Groven. I dag er det veldig aktuelt, men faktum er at det ble malt for over 30 år siden. Her har han tatt utgangspunkt i det kjente maleriet av Adolph Tidemand og Hans Gude. Bildet, som er av strålende artistisk kvalitet ble faktisk refusert på høstutstillingen i 1975. Rolf Groven, har i sine mangfoldige år som kunstner, kun mottatt et eneste stipend. Dette er ikke fordi han er en dårlig kunstner, men fordi han blir motarbeidet av flere motstandere i kunstnermiljøet. Det ser ut som at Rolf Groven virkelig bryr seg om miljøet i og med at han tok opp saken før det ble "inn" å være miljøvennlig.

Det er veldig effektfullt i og med at han har brukt et maleri som for noen er selve symbolet på Norge og norsk natur. Noen vil kanskje få seg en oppvekker når man ser nasjonen "gå i oppløsning." En annen faktor er at i den tiden maleriet ble laget hadde man ikke photoshop og lignende redskaper. Dermed er kanskje slik bildekunst det mest realistiske "bilderedigeringsprogrammet" på den tiden. Hvis du uheldigvis kommer over en tretti år gammel science fiction-film så vet du hva jeg snakker om.

Jeg synes at Rolf Groven har gjort veldig klokt i å bruke dette kjente verket av Tidemand og Gude. Et hvilket som helst annet naturmaleri hadde mistet mye innvirkningen. Det kan muligens provosere konservative nasjonalromantikere, men jeg tror få andre lar seg provosere av dette. Det er tross alt for en god sak og setter et viktig fokus på miljø-ødeleggelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar