mandag 15. mars 2010
Operahuset i Sidney, Australia
Operahuset i Sidney ble ferdigstilt i 1973 og er et fantastisk arkitektonisk verk som er kjent verden over. Strukturen er unik, usymmetrisk og inspirerende. Bygget betraktes som en stor bragd både av arkitektene og ingeniørene bak. Dermed står bygget som et eksempel på god arkitektur den dag i dag, nesten førti år etter byggingen. Den ble i 2007 oppført på UNESCO's verdensarvliste. Takkonstruksjonen skal forstille seil, slik at bygget ser ut som et skip som segler på det omringende havet.
Inne i operahuset foregår det 1500 forestillinger i året, av rundt 1,2 millioner artister. Det er fire forskjellige hovedinstanser i bygget, symfoniorkester, ballett, opera og teater. Den største salen heter The Concert Hall, og kan ta opp til 2678 tilskuere.
Det er to dansker som gjorde denne byggingen mulig, arktiekten Jørn Utzon og ingeniøren Ove Arup. Ove Arup og Jørn Utzon hadde et til tider vanskelig samarbeid, og det tok 16 år fra starten av prosjektet i 1957 til bygget stod ferdig i 1973. Da prosjektet var ferdigstilt var Ove Arup hele 78 år gammel. Det var opprinnelig planlagt i 1957 at byggingen skulle ta 6 år og koste 7 millioner dollar, men endte opp med å koste 102 millioner og dermed overskride budsjettet 14 ganger.
Selve konstruksjonen er enorm. Bygget dekker hele 18000 kvadratmeter og står på 488 fundamenter som er plassert 25 meter under havoverflaten. Danmark og Sverige preger bygget på hver sin måte, Danmark med menneskene bak, og Sverige med de over en million flisene som dekker bygget.
Operahuset i Sidney står igjen som et av de største arkitektoriske byggverk i historien. Det tok alt for lang tid å lage, og konstruksjonen var fyllt med konflikter. Likevel ble resulatatet et bygg som er verdenskjent for sitt utseende, og kanskje et symbol på Australia på lik linje med kengeruen?
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar