søndag 8. november 2009
Dødsstraff
Den norske strikkekunstneren Kjersti Andvig kjemper med sin strikkepinne mot dødsstraff flere steder i verden. I forbindelse med den internasjonale strikkeutstillingen Strikknikk på Kunstindustrimuseet i Oslo høsten 2007 så strikket hun en giljotin. Giljotinen er et henrettelsesapparat som ble oppfunnet i den hensikt å gjøre henrettelsene mer humane for den henrettede. Dette skjedde på 1700-tallet i Frankrike fordi at tankene om frihet, likhet og brorskap også skulle gjelde de dødsdømte som nå skulle lide samme skjebne som noen i et helt annet samfunnslag. I dag brukes selvsagt ikke denne i offentlig sammenheng lenger. Derimot kan den brukes som et symbol. I dag forgår henrettelser ved hjelp av piller, sprøyter eller kanskje maskingevær i noen land. Men ingen av disse objektene sier entydig henrettelse. Vi har selvsagt også den elektriske stol, men giljotinen kan kun brukes til en ting. Dermed valgte nok Kjersti Andvig å illustrere en giljotine ved hjelp av strikketøyet sitt. Kunstverket har fått tittelen Coup de Grâce, som er fransk og betyr "nådestøtet"
Denne giljotinen er den historiske delen av Andvigs prosjekt for å fremme motstanden mot dødsstraff. Strikkverket kan i aller høyeste grad betegnes som politisk kunst ettersom det stiller et essensielt politisk og humanitært spørsmål opp til debatt.
Jeg mener at dette kunstverket er meget godt og nøyaktig gjennomført. I mine øyne er kunst noe som krever ferdigheter og tid. Kunstverket er også i aller høyeste grad samfunnsnyttig ved at det stiller spørsmålet om henrettelser er riktig. Det er også meget virkningsfullt ved at en såpass hard og ubarmhjertig ting er skapt av noe så koselig som strikking. Igjen så er det i rødt, som skaper en kontrast til det myke.
Dette er en link til Strikknikk, utstillingen der Coup de Grâce ble utstilt.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar