mandag 15. mars 2010

Gamle Stavanger


Onsdag 3. mars var klassen i Stavanger sammen med vikarlærer Grete. Der fikk vi en sightseeingtur i Stavanger og spesielt i Gamle Stavanger. Der fikk vi innsyn i forskjellige byggestiler og samfunnssituasjoner i sammenheng med de forskjellige tidsepokene.

Vi begynte ved domkirken og så på noen forskjellige hus i jugendstil. Det har aldri slått meg å se på bygningene i Stavanger på den måten. Etter at vi hadde sett på disse husene, begynte vi å bevege oss mot gamle Stavanger. På veien bemerker vi oss at gatenettet er veldig tilfeldig, og stammer dermed fra middelalderen. En trang trappeoppgang leder inn i et nytt miljø.

Vi står i Lendeparken, en park dedikert til Lars Lende som var en ildsjel. Han jobbet for at ungdom skulle få en fremtid. Det var en spesiell person som bidrog mye til miljøet i Stavanger.

Videre går vi fra Lendeparken og inn i gamle Stavanger. Her ligger det rekker med hvite hus som stammer fra 1700- og 1800-tallet. Det er viktig å preservere disse husene, og dermed er det forbudt å foreta eksterne modifikasjoner på disse. Husene har ikke alltid vært hvite, men de ble det til slutt for å skape et gammeldags og enkelt preg.

Til slutt besøkte vi hermetikkmuseet. Der fikk vi et innblikk i hermetikkindustrien, samt at vi fikk gå inn i et gammelt hus som lå like ved. Det var som et vanlig hus, bare at alle elementene var mindre. Jeg hadde problemer ved å bevege meg rundt i huset, men jeg antar at folk var mindre før.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar